22 Αυγ 2011

Αυτοκίνητα από το παρελθόν με μορφή από το μέλλον - Μέρος 1ο

Από μικρό παιδί χάζευα τη μορφή των αυτοκινήτων. Παρατηρούσα την αεροδυναμική τους, τις καμπύλες τους, τον τρόπο που ανοίγουν οι πόρτες, πόσο χαμηλά είναι, πόσο μοντέρνα δείχνουν. Κατά καιρούς  κάποια από αυτά με τη μορφή τους παγίδευαν το βλέμμα μου και δε χόρταινα να τα παρατηρώ είτε από τις σελίδες των περιοδικών, είτε κάποια από αυτά στο δρόμο. 
Ο σχεδιασμός αυτοκινήτων ήταν μάλλον το πιο μόνιμο όνειρο στο ονειρολόγιο μου. Ήθελα πολύ να μπορώ κι εγώ να δημιουργώ σχέδια αυτοκινήτων και να τα βλέπω έπειτα να κυκλοφορούν στο δρόμο. Η ρότα της ζωής όμως μου έφερε μια άλλη καριέρα,εκτός του χώρου αυτού, κι έτσι το αυτοκίνητο και ο σχεδιασμός του είναι ακόμη και σήμερα το πιο αγαπημένο μου χόμπι.
Σ' αυτό λοιπόν το άρθρο θα επιχειρήσω να σας παρουσιάσω λοιπόν κάποια αυτοκίνητα που μου προκάλεσαν και μου προκαλούν δέος με τις -ακόμη και σήμερα- φουτουριστικές γραμμές τους. Αυτοκίνητα που ακόμη και σήμερα ένα απαίδευτο μάτι αν τα δει θα νομίσει ότι θα δημιουργηθούν κάπου στο μέλλον ή είναι σύγχρονα μοντέλα. Και όμως, αυτά τα αυτοκίνητα που θα σας παρουσιάσω έχουν ηλικία τουλάχιστον 35 ετών. Τα περισσότερα από αυτά ήταν πρωτότυπα που φιλοξενήθηκαν σε κάποια διεθνή σαλόνια αυτοκινήτων. Υπάρχει όμως και ένα το οποίο κυκλοφόρησε στους δρόμους και στα αλήθεια ξεπερνάει πολλά από αυτά τα πρωτότυπα. 

1. Bertone Stratos (1970)



Το Stratos παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σαν πρωτότυπο στο διεθνές σαλόνι αυτοκίνητων του Τορίνο το 1970. Σχεδιάστηκε από τον Marcello Gandini που τον καιρό εκείνο δούλευε ως αρχισχεδιαστής στον οίκο Bertone. Οι διαστάσεις του ήταν πολύ μικρές -3.58μ μήκος και μόλις  84εκ. ύψος! Εξοπλιζόταν με έναν V4 κινητήρα από την τότε Lancia Fulvia στο κέντρο δίνοντας κίνηση στους πίσω τροχούς.



Όπως ίσως μπορείτε να μοντέψετε από την πάνω φωτογραφία, ο οδηγός έμπαινε ανοίγοντας το μπροστινό παρμπρίζ. Το τριγωνικό πίσω άνοιγμα που φαίνεται επίσης στη φωτογραφία, δίνει πρόσβαση στο χώρο της μηχανής. Πάνω στο πλαίσιο του Stratos, δημιουργήθηκε η πασίγνωστη Lancia Stratos με πλούσια ιστορία τους αγώνες. 

2. Datsun 126X Concept (1970)





Μπορεί η μάρκα Datsun (μετέπειτα Nissan) να παραπέμπει σε αγροτικά αυτοκίνητα ή στους συμπαθείς αθίγγανους, το 126Χ concept όμως εντυπωσίασε με τη μορφή του και τις προδιαγραφές του όταν παρουσιάστηκε το 1970 στο διεθνές σαλόνι αυτοκινήτου του Τόκιο, έχοντας γίνει πλέον ένα από τα κλασσικά πρωτότυπα αυτοκίνητα όλων των εποχών.
Το 126Χ ήταν η πρώτη προσπάθεια της Nissan να παρουσιάσει ένα πρωτότυπο αυτοκίνητο. Μέχρι τότε  παρουσίαζε μόνο μοντέλα παραγωγής ή προπαραγωγής. 
Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του 126Χ ήταν ότι η είσοδος δε γινόταν με συμβατικές πόρτες, αλλά μετά το άνοιγμα όλου του θόλου του αυτοκινήτου - ουρανός, παρμπρίζ και πλευρικά παράθυρα μαζί- (όπως στα πολεμικά αεροσκάφη). 



Όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα, μπορούσε να μεταφέρει 4 επιβάτες



Εξοπλιζόταν με έναν 3λιτρο εξακύλινδρο κινητήρα της Nissan στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.




Ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό του ήταν ότι είχε στο κέντρο του μπροστινού καπό του φωτάκια που προειδοποιούσαν τους πεζούς αν επιτάχυνε (κόκκινο) αν επιβράδυνε (πράσινο) ή απλά αν κυλούσε (πορτοκαλί)

Πηγές

Wikipedia
conceptcars.it

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...