29 Μαΐ 2011

Έρευνα για την απαξίωση αυτοκινήτου - Chevrolet Lacetti 1.4 / Daewoo Lanos 1.4

To Chevrolet Lacetti είναι ένα μικρομεσαίο αυτοκίνητο που πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας το 2003 αρχικά με το σήμα της Daewoo, μιας κορεάτικης εταιρίας που τελικά έγινε μέλος του κολοσσού General Motors και διατίθεται στην αγορά μέχρι και σήμερα. Το Lacetti αντικατέστησε το μέτριο Daewoo Lanos που με τη σειρά του εμφανίστηκε το 1997. Παρόλο που το αυτοκίνητο έχει ελκυστικό και σύγχρονο σχήμα, τα μηχανικά του μέρη προέρχονται από παλιότερα μοντέλα τηε GM.


Το μοντέλο που θα ασχοληθούμε στην έρευνα αυτή είναι η έκδοση με τον κινητήρα των 1.4 λίτρων καθώς και του Lanos με κινητήρα επίσης 1.4 λίτρων



Η μελέτη της απαξίωσης του Lacetti / Lanos ξεφεύγει αρκετά από το μέσο όρο και παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες. Ενώ η απαξίωση των μοντέλων εως 2 ετών εμφανίζεται μεγαλύτερη του μέσου όρου, (με 7000€ βρίσκουμε Lacetti 2ετίας!) στη συνέχεια τα αυτοκίνητα 4ετίας και 6ετίας παρουσιάζουν μικρότερη απαξίωσης από το μέσο όρο. Ένας λόγος που μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι διότι η τιμή του αυτοκινήτου είναι ήδη αρκετά ελκυστική και γι΄ αυτό έχει αρκετή ζήτηση. Η ζήτηση αυτή κρατάει την απαξίωση των μεταχειρισμένων μεταξύ 4 και 6 ετών καλύτερη από τον μέσο όρο.
Το 2003, (κυκλίσκος στο γράφημα) μπορεί να βρει κανείς μόνο το Lanos, τον πρόγονο του Lacetti ως μεταχειρισμένο. Λόγω του ότι το Lanos γενικά είναι ένα ξεπερασμένο από όλες τις απόψεις αυτοκίνητο, η απαξίωση του είναι πολύ χαμηλότερη για τα αυτοκίνητα 8ετίας και 10ετίας. Αποτέλεσμα αυτού, είναι να βρίσκει κανείς Daewoo Lanos του 2002-2003 με 2000-2500€, τιμή αρκετά ελκυστική. 
Η απαξίωση των αυτοκινήτων 12ετίας και 14ετίας ακολουθεί τον μέσο όρο.
Από τα παραπάνω συμπαιρένουμε ότι ακόμα δυο παράγοντες επηρεάζουν την απαξίωση ενός αυτοκινήτου.
  • Το κύρος της μάρκας του. Το Lacetti ίσως έχει το "στίγμα" του πρώην Daewοo (μάρκας με χαμηλό κύρος) , κάτι που παίζει αρνητικό ρόλο (φαίνεται στην απαξίωση των Lacetti εως 2 ετών και των Lanos 8-10 ετών)
  • Ένα μεταχειρισμένο που έχει ήδη χαμηλή τιμή,  παρουσιάζει μικρότερο ρυθμό μείωσης της τιμής του σε σχέση με το χρόνο και άρα μικρότερη απαξίωση σε σύγκριση με το μέσο όρο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...