3 Μαρ 2011

Πως θα πρέπει να αξιολογείται η πραγματική αξία ενός αυτοκινήτου

Πολλοί συμπολίτες μας δίνουν ένα κάρο χρήματα για την αγορά ενός αυτοκινήτου κύρους (κυρίως BMW, Mercedes αλλά και Volvo, Saab) περισσότερο για να προβληθούν οι ίδιοι παρά επειδή πραγματικά ενδιαφέρονται για το αν είναι το αυτοκίνητο που αγοράζουν πραγματικά καλό ή όχι. Προς θεού, δεν υπονοώ ότι τα αυτοκίνητα που παράγουν οι μάρκες που προανέφερα δεν είναι αξιόλογα. Ωστόσο πιστεύω ότι με τα μισά χρήματα και ίσως και κάποιες φορές το 1/3 αυτών που θα ξόδευε κανείς για ένα αυτοκίντο "κύρους" μπορεί να αγοράσει ένα καλύτερο αυτοκίνητο.

Και εδώ έρχεται το ερώτημα: Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης ενός αυτοκινήτου; Παραθέτω τα δικά μου κριτήρια σήμερα που είμαι πλέον οικογενειάρχης:

-Τιμή αγοράς / πάγια έξοδα
-Αξιοπιστία
-Παθητική ασφάλεια
-Οικονομία στο καύσιμο
-Ποιότητα κατασκευής
-Επιδόσεις / Οδική συμπεριφορά
-Χώροι

Η κατάταξη μπορεί να διαφοροποιείται ως προς τις πρώτες θέσεις κριτηρίων αξιολόγησης, όμως δε βάζω πουθενά το κριτήριο "κύρος", γιατί για μένα είναι ασήμαντο.

Οι παραπάνω σκέψεις μου ήρθαν όταν είδα τα τελευταία αποτελέσματα (2009) για την προστασία των επιβατών σε αυτοκίνητα σε πραγματικά ατυχήματα που εκδίδει κάθε δυο χρόνια o σουηδικός ασφαλιστικός οργανισμός Folksam. Εχω κάνει και σε προηγούμενη δημοσίευσή μου αναφορά στον οργανισμό αυτό. Τα αποτελέσματα αυτά τα θεωρώ πιο έγκυρα από τα crash tests του EuroNcap γιατί αφορούν σε πραγματικά και όχι εικονικά ατυχήματα.

Ποιο είναι λοιπόν το ασφαλέστερο αυτοκίνητο ως προς την προστασία των επιβατών του σε πραγματικά ατυχήματα;

Είναι το σεμνό και ταπεινό Toyota Avensis (2003-2009) που παράχθηκε από το 2003 ως το 2009! Παράλληλα το Avensis κατέχει σαν γνήσιο Toyota τις πρώτες θέσεις αξιοπιστίας στα στατιστικά που εκδίδουν κατά καιρούς οι διάφοροι οργανισμοί. Το συγκεκριμένο μοντέλο εκτός από την οδική του συμπεριφορά που είναι απλώς καλή (σύμφωνα με τον αυτοκινητιστικό τύπο), κατέχει τις πρώτες θέσεις με βάση όλα τα κριτήρια που προαναφέρθηκαν. Το αυτοκίνητο αυτό μπορείτε να το βρείτε σχεδόν καινούργιο σε πολύ δελεαστικές τιμές σε σχέση με τα "αυτοκίνητα κύρους" αν πραγματικά σας ενδιαφέρει να έχετε ένα καλό αυτοκίνητο!

Ένα άλλο πράδειγμα αυτοκινήτου που κυριολεκτικά "δεν το πιάνει το μάτι σου" που παρέχει εντυπωσιακά ποσοστά προστασίας των επιβαινόντων σε σύγκριση με μεγαλύτερα και πολύ ακριβότερα αυτοκίνητα, είναι αυτό του Hyundai Accent (1995-1999) . Παρέχει εντυπωσιακό επίπεδο προστασίας επιβατών (25% άνω του μέσου όρου) σε σχέση με την επίδοση του στο EuroNcap (1,5 αστέρι με άριστα 5) και το βάρος του (κάτω του ενός τόνου) και σε σύγκριση με σχεδόν όλα τα BMW και Mercedes! Ένα αυτοκίνητο που στην εποχή του ήταν αξιοπρεπές σε όλους τους τομείς. Αν σας περισσεύουν 1000-2000€ και ψάχνετε για ένα αξιόπιστο, προσιτό και ασφαλές αυτοκίνητο, μπορείτε να βρείτε ένα ως μεταχειρισμένο σε πολύ καλή κατάσταση
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...